keskiviikko 21. heinäkuuta 2010

Pastis

Kööpenhamina ei ole mikään turha ruokakaupunki, löytyyhän sieltä myös huhtikuussa maailman parhaaksi ravintolaksi valittu Noma. Ainoa huono puoli tuntuukin olevan hinta, sillä Kööpenhaminassa on jopa Helsinkiä kalliimpaa syödä ulkona.

Tunnelmallinen ja kööpenhaminalaisittain edullinen bistro Pastis sijaitsee kaupungin keskustassa Kongens Nytorvin tuntumassa. Arki-iltana ravintola oli täynnä, samoin sen kadulle aukeava terassi, joten pöytä on hyvä varata etukäteen. Kuukausittain vaihtuva kolmen ruokalajin illallismenu on juuri sellainen kuin hyvässä bistrossa kuuluukin: yksinkertainen muttei tylsä, täyttävä muttei liian rasvainen ja tietysti kohtuuhintainen. Erinomainen illallismenu ja lasillinen viiniä maksavat Pastisissa vajaat 50 euroa.

tiistai 20. heinäkuuta 2010

Bjornekaelderen

Frederiksbergissä noin viisi kilometriä Kööpenhaminan keskustasta sijaitseva ravintola Bjornekaelderen tarjoaa tanskalaista ruokaa. Vaikka nimenomaan porsas on Tanskan kansallisherkku, mahtuu listalle myös maistuvia kalaruokia ja sesongin suosikkeja.

Keväällä ja alkukesästä parsaa ei voi syödä liikaa ja Bjornekaelderenissä sitä herkkua sai helposti valittua sekä alku- että pääruokaan. Maisteluun pääsi myös tanskalaiserikoisuus: paistettua porsasta ja persiljakastiketta. Lähes kuiviksi paistetuissa porsaanviipaleissa oli runsaasti rasvaa kuten kuuluukin, ja miedot maut olivat suomalaiseen suuhun sopiva kokonaisuus. Muutenkin Bjornekaelderen miellyttää, sillä pelkistetyt annokset, konstailemattomat raaka-aineet ja turhaa pokkurointia karttava palvelu muodostavat hyvän ja rennon kokonaisuuden.

torstai 15. heinäkuuta 2010

Elite

Hyvän terassin löytäminen ei ole Helsingissä helppoa. Jos juoman lisäksi toivoo saavansa vielä kelvollista syötävää, käy vapaan pöydän löytäminen kesähelteillä haastavaksi. Parhaiden ravintoloiden metsästystä helpottaa yleensä suuntaaminen hieman keskustan ulkopuolelle, niin nytkin.

Pöytää Eliten terassilla piti hieman jonottaa, mutta terassi on sen verran suuri, että pöytiä vapautui kohtuulliseen tahtiin. Koko ruokalista on tarjolla terassilla, ja muutenkin tasoa pyritään selvästi pitämään yllä myös terassilla ruokailijoille. Talon kolmen ruokalajin suositusmenu maksoi tarjouksena vain 36 euroa ja oli varmasti sen arvoinen. Inkiväärikastike jättikatkarapusalaatissa oli hieno oivallus.

Vuonna 1938 nykyiselle paikalleen muuttanut Elite on pitänyt suosionsa yli vuosikymmenten. Ruokalistan runko rakentuu vorschmakin ja pippuripihvin kaltaisille klassikoille, eikä listan muuttuvissakaan annoksissa kovin suuriin yllätyksiin pyritä. Elite on hyvä, muttei mitenkään säväyttävä ravintola. Valinta osui siihen kuuman kesäpäivän iltana nimenomaan varjoisan terassin ansiosta.

tiistai 13. heinäkuuta 2010

Töölönranta

Ravintola Töölönrannan terassi kuuluu varmasti kaupungin parhaisiin, ainakin kun lämpötila lähentelee kolmeakymmentä astetta. Töölönlahden rannalla puiden katveessa on viihtyisää kuumallakin säällä, eikä maisemistakaan voi valittaa.

Töölönrannan lounaalla on ymmärretty tarjota sesonkiin sopivia ruokia. Kylmä gazpacho, kevyet pääruoat ja raikas jälkiruoka toimivat kesällä loistavasti. Palvelu oli hieman hidasta, mikä on lounaalla aina heikkous, mutta leppoisassa kesäsäässä asiakas antaa tavallista enemmän anteeksi.

maanantai 12. heinäkuuta 2010

Sea Horse

Ruokalista huokuu menneiden vuosikymmenten tunnelmaa, ja annokset ovat valtavia. Ullanlinnan perinteikäs Sea Horse, tutummin Sikala, ei jätä ketään nälkäiseksi.

Yksi parhaista ravintolakonsepteista on tarjota rehtiä, maukasta perusruokaa ja isoja annoksia kohtuulliseen hintaan. Sea Horse pyrkii tähän, mutta eksyy paikoitellen pahasti työpaikan lounasruokalan tasolle. Muoviset pöytäliinat vielä jotenkin sopivat paikan henkeen, mutta tehdasvalmisteinen salaatinkastike ja purkkikermavaahto eivät sovi mihinkään. Annokset ovat kuitenkin kauniisti aseteltuja, ja palvelu pelaa sopivan rempseästi.

Sea Horsen ruoka täyttää, muttei anna mitään muuta. Siksi ravintola sopii parhaiten iltapäivällä alkaneen baarikierroksen illallispaikaksi, tai sitä seuraavan päivän lounaalle. Niihin tilaisuuksiin Sikalaa voi oikeastaan suositella.

torstai 8. heinäkuuta 2010

Alia

Postresin omistajien uusi luomus Alia tuo hienon lisän Helsingin kesäravintoloiden tarjontaan. Mustikkamaalla upeassa huvilassa sijaitsevan Alian miljöö ja maisemat tarjoavat silmänruokaa, ja annoksetkin ovat paljon enemmän kuin vain vatsan täytettä.

Sää suosi arki-illallista, ja huvilan pihalla sijaitseva terassi on erinomainen paikka nauttia Helsingin kesästä. Annokset olivat pelkistettyjä mutta huolellisesti koottuja kokonaisuuksia. Erityisesti maukkaat linturuoat ilahduttivat, ja tarjoilijan viinivalinnat olivat osuvia. Vaikka palvelussa olisi pientä hiomista, se oli kuitenkin ystävällistä.

Omistajien kunnianhimoinen tavoite on pitää Alia auki ympäri vuoden. Siinä onnistumisessa voisi auttaa hintojen pudotus kesäsesongin ulkopuolella. Sillä vaikka merellisessä huvilamiljöössä nautitun illallisen hinta-laatusuhde oli kohdallaan, talvella keskustan ulkopuolelle suuntaaminen vaatinee hieman suuremmat kannustimet.