torstai 16. helmikuuta 2012

Briossi

Viimeisen parin vuosikymmenen aikana raakapakastepulla on valloittanut Suomen. Ensin menivät huoltoasemat, sitten kahvilat ja lopulta kodit. Pullan leipominen itse herättää jo ihmetystä, ja monelle uunituore vehnänen tarkoittaakin enää vastapaistettuja Fazerin teksaspullia. Laskiaisen aikaan pullakulttuurin rapistuminen on erityisen surullista. Monta päivää säilyvät, pakatut marketin laskiaispullat eivät maistu juuri miltään, ja moni kahvilakin sortuu laskiaispullissa tehotuotantoon; koko päivän pullia ei voi täyttää aamulla, sillä ne kuivuvat nopeasti kylmävitriinissä.

Suomalaiset ovat itse aktiivisesti turmelleet ruokakulttuuriaan, sillä kotimaan perinteiset leivät ja leivonnaiset voittavat mitkä tahansa Etelä-Euroopan ihmeet. Mutta kun suomalaiselle leipä on nykyään muhkusämpylöitä tai ruispuikuloita muovipussissa ja pulla pakastealtaan taikinakikkareita, ei ole ihme, että kaikenlaiset panettonet valtaavat kahvipöydät. Leipominen ei ole vaikeaa, eikä mikään voita vastaleivottua pullaa, jossa on kunnon sitko.

Pääkaupunkiseudun ulkopuolella pullan alennustila ei ole ehtinyt yhtä pitkälle ABC-ketjun leviämisestä huolimatta. Onneksi Helsingistäkin vielä löytyy paikkoja, joissa laskiaispulla on sitä mitä pitääkin. Kahvila-konditoria Briossissa leivotaan paikan päällä, ja tuoreita herkkuja on tarjolla koko päivän. Hyvän pullan tärkein salaisuus on sitko, ja se on Briossin leipurilla hallussa. Pulla on siis kuohkean pehmeää, ja myös täytteet laskiaispullassa olivat kohdallaan. Briossissa parasta ovat juuri leivät ja leivonnaiset. Myös paikan aamiainen on hyvä ja riittoisa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti