tiistai 21. kesäkuuta 2011

Jadgar

Etnisten ravintoloiden tarjonta Helsingissä on edelleen laihaa. Lähes kaikki kiinalaiset ravintolat tarjoavat samaa kantonilaiseen keittiöön etäisesti viittaavaa tavaraa, eivätkä kebab-paikatkaan erilaisuudellaan loista. Muutama pieni askel oikeaan suuntaan on kuitenkin otettu: Cafe Nopal Helsingin keskustassa tarjoaa aitoa meksikolaista ruokaa vastapainona 90-lukulaiselle texmexille, ja Kalliosta löytyy ukrainalainen, Itäkeskuksesta jopa etiopialainen ravintola.

Helsingin ensimmäinen ja tiettävästi ainoa etiopialainen ravintola Jadgar ei tarjoa afrikkalaista tunnelmaa, mutta ruoka on hyvää. Erilaisia maukkaita liha- ja kasvismuhennoksia tarjotaan perinteisen happaman ja litteän leivän kanssa, jonka avulla muhennoksia syödään sormin. Ravintolan heikkoudet ovat lähiökapakan miljöö sekä sijainti kaukana keskustasta.

Helsingin keskustaan tarvitaan ehdottomasti lisää hyviä etnisiä ravintoloita, jotka ovat auki myös iltaisin. Tutun tarjonnan sijaan ravintoloiden tulisi erikoistua esimerkiksi sichuanilaiseen, georgialaiseen tai johonkin afrikkalaiseen keittiöön, yhdistää hyvään ruokaan huolella suunniteltu miljöö ja korostaa omaa, tyypillisesti eurooppalaista sosiaalisempaa ruokailukulttuuriaan. Lisämakua toisi aito hiiligrilli, joka kuuluu olennaisena osana ainakin kaukasialaiseen ja keskiaasialaiseen keittiöön.

Epäilemättä Suomen viranomaiset suhtautuvat negatiivisesti kaikkiin uusiin ideoihin ja monien maahanmuuttajien on vaikea ylittää byrokratian muureja. Mutta esimerkiksi somaleille sen ei pitäisi olla ylivoimaista, sillä suuri osa heistä on jo Suomessa syntyneitä ja kasvaneita. Miksi Helsingissä ei siis ole yhtään somaliravintolaa?

1 kommentti:

  1. Jadgar jää valitettavasti heinäkuuksi kesälomalle ja avaa uudessa osoitteessa elokuussa. Toivottavasti uudessa paikassa panostetaan myös sisutukseen.

    VastaaPoista