tiistai 31. heinäkuuta 2012

Meche

Töölö jatkaa nousuaan ravintola-alueena. Heinäkuussa aukesi mainio ravintola Meche, joka tarjoaa erinomaista eurooppalaista bistroruokaa. Mechen myötä 30-luvulta asti toimineen ravintola Kerhosen tarina päättyi kituliaiden viimeisten vuosien jälkeen. Muutos kaljakuppilasta laaturavintolaksi oli enemmän kuin toivottu.

Mechen sisustus on erittäin karu, mutta akustiikka silti vielä miellyttävä. Isot ikkunat on onnistuttu hyödyntämään hyvin, sillä ulkoa ei näe kunnolla sisälle ja intiimi tunnelma säilyy vilkkaasti liikennöidystä Mechelininkadusta huolimatta.

Ruoka on erinomaista ja käsityön määrä valtava, sillä annoksissa on paljon komponentteja ja kaikki hienosti viimeisteltyjä. Pääruoan mustekala oli erityisen onnistunutta, suussasulavan pehmeää ja sopivasti hiillostunutta. Kauden raaka-aineiden käyttö annoksissa ilahdutti: herneitä, mansikkaa, kantarelleja. Myös viinisuositukset olivat osuvia.

Jälleen on Helsinkiin siis putkahtanut yksi uusi ravintola, jonka annokset ovat kauniita, runsaita ja täynnä hienoja oivalluksia. 39 euroa kolmen ruokalajin illallisesta tämän tason paikassa on vähintäänkin kohtuullista.

maanantai 9. heinäkuuta 2012

La Table

Edellisen käynnin jälkeen La Table on muuttanut uusiin, suurempiin tiloihin Lönnrotinkadulle. Sisustuksen tyyli ja tunnelma ovat pysyneet pitkälti ennallaan, samoin ruokalistalla on yhä ajatus yksinkertaisesta ja täyttävästä bistroruoasta.

Annoksissa yksinkertaisuudesta on kuitenkin lipsuttu. Erityisesti pääruoissa komponentteja oli paljon eikä kokonaisuus pysynyt harmonisena. Sen sijaan tarjoilijan viinivalinnat olivat erinomaisia, joten ainakin tällä käynnillä palvelun laatu oli huomattavasti parantunut. Annokset ovat kuitenkin bistrotyyliin reiluja, ja kolmen ruokalajin menun jälkeen on kylläinen.

Hyviä bistroja, joista kolmen ruokalajin menun saa noin 40 eurolla, on Helsingissä nykyään paljon. Niiden rinnalla olisi kuitenkin tilaa taidolla valmistetulle pikaruoalle. Hyvää pitsaa, maukkaita burgereita ja esimerkiksi fish and chips -annoksia tarjoaville ravintoloille luulisi olevan kysyntää. Viime vuosina huikeasti kehittynyt kotimainen oluttarjonta kaipaisi rinnalleen laadukasta pubiruokaa.

maanantai 11. kesäkuuta 2012

Hopia

Kahvila-konditoria Hopia on aito vanhan ajan kahvila. Perinteiset leivonnaiset hurmaavat: pehmeän sitkoista pullaa, karjalanpiirakoita ja ohueen taikinakuoreen leivottuja suolaisia piirakoita. Myös puolittainen pöytiintarjoilu on mukava lisä.

Aukioloajat rajoittavat asiakaskunnan pitkälti eläkeläisiin ja lähikortteleissä työskenteleviin, sillä Hopia on auki vain arkisin kahdeksasta viiteen. Kesälomallakin Hopia on juhannuksesta aina heinäkuun loppuun. Alkukesän kahvilana se on kuitenkin mainio, sillä Pohjoiselle Hesperiankadulle paistaa mukavasti aurinko ja siksi ulkona voi istua viileämmälläkin säällä.

tiistai 10. huhtikuuta 2012

Kuningatar Saba

Helsingin kaupunginosien joukossa Töölö profiloituu edelleen varsin mummovaltaisena kolkkana. Töölön ravintolakarttaa kuvaavat ehkä parhaiten Eliten ja Lehtovaaran tapaiset klassikkopaikat, eivätkä uusimmat muotivirtaukset kovin nopeasti Töölöön asti yllä. Siksi yllätys oli suuri, kun Helsinkiin kaivattu etiopialainen ravintola avasi ovensa Kallion tai Punavuoren sijaan juuri Etu-Töölössä.

Kuningatar Saba on tekijöidensä pitkäaikainen haave; ruokapuolesta vastaava etiopialaisrouva kertoi suunnitelleensa omaa ravintolaa jo kymmenen vuotta. Sopiva kiinteistö löytyi lopulta Mechelininkadun ja Arkadiankadun kulmasta, ja pienillä muutoksilla entinen baari on muutettu viihtyisäksi ja miellyttävästi afrikkalaisuutta henkiväksi ruokaravintolaksi.

Ruokalistalla on sopivasti vaihtoehtoja ja kasvissyöjillekin on mukavasti valinnanvaraa. Erityisesti paikan shiro eli kikherneistä keitetty muhennos oli erinomaista, ja myös liharuoat maistuivat. Ruoka syödään sormin hapanta indsera-leipää apuna käyttäen. Parhaimmillaan etiopialainen ruoka on suurella yhteisvadilla, jolloin koko seurue pääsee maistamaan erilaisia makuja. Anniskeluoikeudet eivät vielä avajaispäiväksi olleet ehtineet, mutta ainakin olutta pitäisi pikapuoliin olla saatavilla ruokajuomaksi.

Avajaispäivänä paikan suosio yllätti omistajatkin ja ruokaa joutui odottamaan. Se ei kuitenkaan haitannut, sillä henkilökunta kertoi ruuhkasta saman tien ja palvelu oli muutenkin erittäin huomioivaa ja ystävällistä. Jälleen näkyi pienyrittäjän vahvuus ravintola-alalla, sillä koko henkilökuntaa tuntui aidosti kiinnostavan asiakkaiden tyytyväisyys. Ravintola on herättänyt kiinnostusta, sillä ainakin ensimmäiseksi viikoksi varauksia on jo paljon. Toivottavasti alun into kantaa ja vastaavia paikkoja avataan myös muualle Helsinkiin.

tiistai 13. maaliskuuta 2012

Gottland Deli & Cafe

Pihlajatielle Meilahteen avattu Gottland Deli & Cafe on jälleen mainio esimerkki ravintola-alan pienyrittäjien erinomaisuudesta. Kahvilan yksinkertainen valikoima koostuu ihanista kotileivonnaisista, lähinnä sämpylöistä ja pullista. Kaiken kruunaavat ajoittain myynnissä olevat karjalanpiirakat: niiden kaltaista herkkua on Helsingistä vaikea löytää.

Tuotteet leivotaan luomujauhoista, joita on kahvilassa myös myynnissä. Palvelu on juuri niin sydämellistä kuin vain pienyrittäjä voi tarjota. Myös aukioloajat ilahduttavat, sillä tuoreita herkkuja saa myös sunnuntaisin.